Onko joulumieli vielä hukassa tai haluaisitko uusia ideoita joulutunnelman kohottamiseen? Ei hätää! Tästä artikkelista löydät varmasti joitakin vinkkejä joulumielen kartuttamiseksi.

1. Joulukuusi

Kuusi mielletään yhdeksi joulun merkityksellisimmistä ja tunnistettavimmista symboleista. Jo joulukuusen olemassaololla ja erityisesti koristelulla voi tilaan luoda hyvinkin jouluisen tunnelman. Jos perinteinen tyyli ei miellytä tai kuusta ei vielä ole, voi koristeita tehdä itse esimerkiksi huovuttamalla styroksimuotin päälle, ompelemalla, veistämällä tai maalaamalla puusta sekä askartelemalla paperista.

2. Jouluvalot

Jouluvaloista saattaa automaattisesti tulla mielikuva värikkäistä ja vilkkuvista valoista kuusen ympärillä tai poron muotoisessa kyltissä talon edustalla. Tästä huolimatta jouluvalot voivat olla paljon muutakin kuin vain perinteisiä. Esimerkiksi “fairy lights” -tyylisten valojen avulla voi luoda niin sisä- kuin pihatiloihinkin aivan uuden valaistuksen piristämään talvi-iltoja. Ulkotiloissa jouluiset valot piristävät myös ohikulkijoita, mutta asettelun kanssa kannattaa olla tarkkana, ettei hämää tai sokaise ohi ajavien autojen kuljettajia.

Myös joulutähtien ja kynttilöiden avulla on helppo luoda jouluista valaistusta!

3. Kynttilät

Joulukuuseenkin sopiva kynttilät voivat tuoda joulumieltä monessa merkityksessä. Esimerkiksi adventtikynttilät auttavat laskemaan aikaa jouluun ja tuoksukynttilät voivat luoda ilmaan vivahteikkaita tuoksuja. Tilaisuuden tullen myös mehiläisvahakynttilöiden valmistamista on hauskaa kokeilla. Lisäksi ulkona voi polttaa kynttilöitä esimerkiksi lumilyhtyjen sisällä.

Ohje itse koristeltuihin kynttilöihin:

Tarvitset: silitysraudan, leivinpaperia, sakset, kynttilän, servetin

Ota mieluisa servetti ja irroita sen kerrokset toisistaan. Aseta valitsemasi servetti kuvapuoli ylöspäin kynttilän päälle ja leikkaa servetti oikean kokoiseksi kynttilän pinnalle. Huom. kannattaa asettaa leivinpaperi kynttilän ja servetin päälle sotkun välttämiseksi ja aloittaa silittäminen servetin laidasta. Tämän jälkeen silitä raudan matalimmalla asteella paperin läpi servetti kiinni kynttilään. Ja tadaa! Uusi koristekynttilä on valmis.

Kuvan kynttilässä on hyödynnetty yllä olevaa ohjetta

4. Joulutontut

Vuoden 2021 joulutrendi tuntuu olevan pienet ommellut tonttu-ukot ja -akat, joilla näkyy lakin alta vain nenä. Tämä suloiset pikkutontut tuovat varmasti kotiin joulumieltä ja toimivat erinomaisesti myös ainakin pikkujoulujen ilahduttavana lahjana. Tonttuja tuntuu löytyvän tällä hetkellä lähes jokaisesta kaupasta, mutta taitojen riittäessä omatekoiset tontut voivat luoda vielä jouluisempaa tunnelmaa ja käsin tehdessä tontuista tulee suurella todennäköisyydellä myös itselle mieluisan näköisiä ja ainutlaatuisia.

Pienellä luovuudella tontuista voi tehdä hyvinkin ainutlaatuisia
Trenditonttujen lisäksi vaikkapa pölkkytontut luovat jouluista tunnelmaa ja saattavat ilahduttaa myös naapureita

5. Leipominen

Jouluisten leivonnaisten tekeminen on hauskaa puuhaa niin yksin kuin suuremmallakin porukalla. Useimmat lienevät elämänsä aikana leiponeet ainakin torttuja sekä pipareita, jotka ovatkin perinteisimmät joululeivonnaiset.

Niin pipareita kuin torttujakin voi tehdä oman luovuutensa puitteissa ties ja minkä muotoisiksi. Torttuihin makua on mahdollista saada erityisesti erilaisten täytteiden kautta, kun taas pipareihin makua saa esimerkiksi tekemällä taikinan itse ja maustamalla sen mieluisasti.

Pipareiden kanssa on mahdollista mennä aina oman luovuutensa rajoille asti. Voi olla hauskaa puuhaa esimerkiksi rakentaa piparkakkutalo tai vaihtoehtoisesti kilpailla leikkimielisesti ystävien kanssa upeimman koristelun luojasta. Pipareita paistaessa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, ettei vahingossa syö koko taikinaa raakana.

6. Joululaulut

Yksi lähes varma keino lisätä joulumieltä on kuunnella joululauluja. Perinteisiä joululauluja kuulee helposti niin Spotifyn tai Youtuben soittolistoilta, Jouluradiosta kuin joulukonserteistakin. Raskaamman musiikin ystävät ovatkin varmasti löytäneet puolestaan Raskasta joulua -tuotannon pariin ja perinteisiin lauluihin kyllästyneet voivat nauttia vaikkapa joululauluparodioista tai humoristisista joululauluista.

Itse ääneen pääsee Kauneimmat joululaulut -tapahtumissa tai laulamalla ihan vain autossa tai kotona. Joululaulujen laittaminen taustalle vaikkapa leipoessa tai kuusta koristellessa lisää jo jouluiseen aktiviteettiin ripauksen enemmän joulutunnelmaa.

7. Elokuvat ja kirjallisuus

Mikä olisikaan parempaa kuin käpertyä sohvan nurkkaan tai sängyn pohjalle vilttiin kietoutuneena siemailemaan glögiä ja nauttimaan vuodenaikaan sopivasta tarinasta?

Lista joulu-teemaisista kirjoista ja elokuvista on hyvin pitkä ja jouluisia teemoja löytyy kaikenikäisille ja useista eri genreistä. Saatavilla on myös niin perinteisiä joulutarinoita kuin uudempiakin kertomuksia. Vanhan klassikon kautta voi nostattaa vaikkapa oman lapsuuden joulumuistoja tai muuten vain nostalgisoida mennyttä. Uudemmat teokset taas voivat tuoda jouluiset teemat aivan nykypäivän aiheiden äärelle.

Lyskarin toimitus suosittelee: Humoristisista teoksista nautiskelijoille: Kauheimmat joululaulut – Antti Holma (OTAVA 2017)

8. Lahjojen paketointi

Joululahjojen hankkiminen voi olla vaihtoehtoisesti joko hauskaa tai työlästä, mutta molemmissa tapauksissa iloa saa ainakin paketoinnista. Perinteisten lahjapakkausten iloksi voi liittää vaikkapa ruusukkeita tai erikoisia nauhakoristeluja, tai sitten paketista voi tehdä aivan täysin ainutlaatuisen vaikkapa muodon avulla.

Pakettien kanssa voi hullutella esimerkiksi paketoimalla ne huomattavasti lahjaa suurempaan pakkaukseen tai vaikkapa tekemällä paketista joko kummallisen tai jonkin muun esineen muotoisen.

9. Diy-koristeet

Tonttujen ja kynttilöiden lisäksi on kymmeniä, jollei jopa satoja vaihtoehtoisia tapoja tehdä itse jouluisia koristeita. Yksi luova idea on hyödyntää pihalta löytyviä tarvikkeita, kuten kiviä ja käpyjä. Ompelemalla tai huovuttamalla voi luonnon esineelle luoda hiippalakin tai vaikkapa lintumaiset siivet. Kivien päälle voi halutessaan myös vaikka maalata ja käpyjä voi halutessaan ripustaa seinälle, kuuseen tai vaikka pihapuuhun.

Toinen idea on hyödyntää jo usein pienenä opittuja tekniikoita ja askarrella pahvista tai paperista joulukoristeita. Tuskin paperiset lumihiutaleet tai punaiset pahvitontut ikkunassa joulumieltä ainakaan laskevat.

Myös joulukorttien askartelu osaa olla mukaansa tempaavaa touhua! Sukulaiset ja ystävätkin varmasti ilahtuvat enemmän käsin tehdystä kortista kuin sähköisestä joulun toivotuksesta.

10. Joulumyyjäiset

Viimeisimpänä muttei todellakaan vähäisimpänä jouluvinkkinä on tuotava esiin joulumyyjäiset. Esimerkiksi koulujen, harrastusseurojen sekä päiväkotien myyjäiset ja torin joulumarkkinat lisäävät varmasti joulun tunnelmaa. Sitä paitsi myyjäisistä löytyy yleensä jouluisia esineitä myös niillw, jotka eivät itse niitä tee.

Teksti: Aava Salomäki

Kuvat: Aava Salomäki, Pinterest, Pixabay