Tässä juttusarjassa esitellään kirjoja, joissa on luettavaa niin kevyestä romantiikasta nauttivalle kuin historiallisista tapahtumista kiinnostuneillekin. Listaa voi hyödyntää myös äidinkielen opintojaksoilla, jos luettavaa on hankala keksiä.

Syksy on mysteerien lukemisen kannalta ehkä kaikkein täydellisintä aikaa. Kun ulkona pimenee ja kylmenee, on ihanaa käpertyä viltin kanssa sohvannurkkaan lukemaan kirjaa. Jännittävät dekkarit ja trillerit sopivat syksyn synkkiin iltoihin kuin nenä päähän: kukapa ei nauttisi pienistä kylmistä väreistä selkäpiissä?

Tähdet kertovat kirjan jännittävyyden tason:

★ ★ ★ Yksi meistä valehtelee on yhdysvaltalainen trilleri neljästä opiskelijasta, joita syytetään opiskelutoverinsa murhasta.

Viisi opiskelijaa kutsutaan jälki-istuntoon samasta syystä. Kun yksi opiskelijoista saa tappavan allergiakohtauksen kesken jälki-istunnon, neljä muuta opiskelijaa ovat yhtäkkiä epäiltyjä murhasta. Poliisien tutkimuksen ja suuren yleisön syytösten keskellä neljä opiskelijaa päätyvät yhdessä selvittämään tilannetta.

★ ★ ★ ★ Kiltin tytön murhaopas on nuorille suunnattu dekkari, jossa lukiolaistyttö alkaa selvittää kotikaupungissaan viisi vuotta aiemmin tehtyä murhaa.

Pienessä kaupungissa ollaan varmoja, että Sal Singh murhasi tyttöystävänsä viisi vuotta sitten. Pippa Fitz-Amobi sen sijaan ei ole asiasta niin varma. Hän päättää selvittää totuuden osana kouluprojektiaan ja joutuu sen myötä syvälle pikkukaupungin ihmissuhteiden kiemuroihin ja vaarallisiin tilanteisiin.

★ ★ ★ ★ Sadie kertoo synkän tarinan teinitytöstä, joka lähtee jahtaamaan pikkusiskonsa murhaajaa.

Sadiella on vain pikkusisko. Äiti on jättänyt heidät ja isä ei ole koskaan ollutkaan kunnolla kuvioissa. Kun Sadien pikkusisko löytyy murhattuna, Sadien maailma särkyy ja hän lähtee epätoivoisena etsimään sisarensa murhaajaa. Tapauksesta tehdään myös podcast, ja kirja eteneekin Sadien näkökulman ja podcastin sisällön välillä vuorotellen.