Lyseolaiset odottamassa junaa Köpenhaminan lentokentällä

Going Solar -projektiin osallistuneet toisen ja kolmannen vuosikurssin opiskelijat vierailivat Halmstadissa elo-syyskuun vaihteessa.

Lukiossamme on ollut käynnissä viime toukokuusta lähtien Going Solar -niminen projekti, joka käsittelee nimensä mukaisesti aurinkoenergiaa mutta myös muita uusiutuvan energian muotoja sekä kestävää kehitystä. Going Solar on osa suurempaa Nordplus Junior -projektia.

Ruotsalaiset opiskelijat vierailivat Lappeenrannassa viime keväänä 15.5.–19.5. ja nyt oli lyseolaisten vuoro matkata Halmstadiin. Lähdimme maanantaiaamuna Lappeenrannan rautatieasemalta klo 7:30 ja palasimme saman viikon perjantaina noin klo 21.

Viikon aikana vierailimme Halmstadin yliopistolla kuuntelemassa luentoja uusiutuvasta energiasta sekä Kristinehedin voimalaitoksella tutustumassa energiantuotantoon jätteestä. Matkan kohokohta oli kuitenkin kaikkien mielestä ehdottomasti Suomi vs. Ruotsi -lasersota, jota kävimme pelaamassa keskiviikkoiltana paikallisessa aktiviteettikeskuksessa. Myös tiistai-iltapäivän ajanvietto kuuluisalla Tylösand-uimarannalla oli useiden mieleen.

 

 

Halmstadin yliopisto

Kouluaikana mm. tutustuimme Sannarpsgymnasietin aurinkopaneeleihin ja samalla ideoimme, millaisia muutoksia Lyseon lukioon voisi tehdä ympäristön hyväksi. Koululle onkin nyt suunnitteilla mm. kattavat kierrätyspisteet.

Projekti jatkuu vielä keväälle ja päättyy siihen, kun ruotsalaiset opiskelijat tulevat vielä kerran käymään Suomessa. Myös Lyseon porukka vierailee uudestaan Halmstadissa lopputalvesta.

 

 

 

Torstaina 21.9. on kansainvälinen nollapäästöpäivä, jolloin Going Solar -ryhmän laatima diaesitys pyörii koulun aulan televisiossa.

 

 

 

Toimittaja: Oscar Arminen
Kuvat: Oscar Arminen, Oscar Isaksson, Riikka Lokka