Lyseon uusi Erasmus+ hanke, From Eurodivison to Eurovision alkoi marraskuisesta Puolasta. Mukana Rybnikissä olivat myös koulut Italiasta, Espanjasta ja Bulgariasta. Seuraavaksi lyhyt matkaraportti:

Varsova 2.11.2019

Ensimäisenä päivänä Puolassa suuntasimme täyttävän hotelliaamiaisen jälkeen katsomaan paikallista nähtävyyttä: Stalinin hammasta. Sieltä saimme ihailla kaupunkia ylhäältä päin. Tämän jälkeen kiertelimme kauniissa vanhassakaupungissa ja poikkesimme samalla lounaalle.

Loppupäivä meni shoppailessa ja illalla nautimme illallisen perinteisessä puolalaisessa ravintolassa.

Matkustuspäivä Rybnikiin 3.11.2019

Junamatka vei suurimman osan päivästä ja saavuimme Rybnikiin illalla, jossa kotiuduimme isäntäperheisiin.

Rybnik 4.11.2019

Aamulla suuntasimme koululle ja osallistuimme ensimmäiseen FETE- kokoukseen. Siellä kuuntelimme esitelmät jokaisen maan historiasta sekä esitimme oman esitelmän siitä, miten Suomesta tuli Suomi.

Seuraavaksi söimme koulun ruokalassa ja kävimme koulun esittelykierroksella, jonka järjestivät puolalaiset opiskelijat. Sitten meille esiteltiin Rybnikiä kaupunkikierroksen muodossa, ja pääsimme myös pitämään hauskaa paikallisessa tiedepuistossa.

Loppupäivä oli vapaa-aikaa, joten lähdimme porukalla ostoskeskukseen, minkä jälkeen vietimme iltaa puistossa.

Cieszy 5.11.2019

Aamulla lähdimme bussilla kohti Cieszy-nimistä kaupunkia. Siellä vierailimme keskiajalla rakennetussa linnoituksessa. Sen jälkeen kiertelimme ympäri kaupunkia ja söimme puolalaisia perunalettuja. Käväisimme myös Tsekeissä, sillä kaupunki levittyy Puolan ja Tsekin alueelle.

Illalla palattuamme takaisin Rybnikiin menimme kaikki oppilaat yhdessä keilamaan.

Pszcyna 6.11.2019

Keskiviikkona matkustimme Pszczynan kaupunkiin ja vierailimme taas historiallisessa linnassa. Kävimme myös pienessä eläintarhassa, jossa näimme biisoneita, aaseja, vuohia, peuroja ja lampaita.

Rybnik 7.11.2019

Aamulla menimme kouluun, jossa valmistimme jokainen jotain ruokaa omasta maastamme. Me leivoimme riisipiirakoita munavoilla. Kun ruoat oli saatu tehtyä, maistelimme niitä yhdessä. Ruokailun jälkeen oli kulttuuriesityksien vuoro. Me leikimme ja tanssimme tiputanssin.

Kolmen jälkeen lähdimme koululta kohti ravintolaa. Siellä meille tarjoiltiin perinteistä puolalaista ruokaa. Ruokailun jälkeen jatkoimme iltaa tanssien ja musiikkia kuunnellen.

8.11.2019

Meitä tultiin hyvästelemään juna asemalle. Tanssimme letkajenkan viimeistä kertaa ja halailimme ja sanoimme hyvästit hyvin monta kertaa. Saavuimme kotiin Lappeenrantaan myöhään yöllä.

Toimittajat: Yasemin Gevanci, Emilia Hannikainen, Silja Pulkkinen