Sunnuntai: matkustuspäivä Valenciaan

Lähdimme junalla matkaan Lappeenrannan juna-asemalta kello yhdentoista aikoihin. Meille oli järjestetty  junamatkalle Espanjaan liittyvä tietovisa, jonka minä, Kerttu täpärästi voitin. Saavuimme Helsinki-Vantaan lentokentälle hyvissä ajoin, sillä lentomme Madridiin lähti vasta klo 17. Heti Madridiin saapumisemme jälkeen saimme kuulla, että lento Valenciaan olisi yli tunnin myöhässä. Saimme siis monta tuntia aikaa odotella Madridin lentoasemalla.

Saavuimme lopulta Valenciaan klo 1 yöllä. Saimme jälleen jännittää lentoasemalla, ovatko matkalaukkumme päässeet perille meidän kanssamme. Onneksemme ne kuitenkin lipuivat hihnaa pitkin luoksemme. Meitä odottivat ihanat isäntäperheet lentoaseman ulkopuolella, ja pääsimme ensimmäistä kertaa antamaan poskipusuja, joita tulisimme antamaan paljon viikon aikana. Sitten meidän suomalaisten tiet erosivat, sillä minä, ja Oona lähtimme omien isäntäperheidemme mukaan. Lamba ja Maija lähtivät taksilla hotellille, jossa yöpyi myös muita projektiin osallistuneita nuoria. Isäntäperheessäni yöpyi lisäkseni ruotsalainen tyttö, ja koska olimme hieman nälkäisiä matkamme jälkeen, isäntäperheemme päätti viedä meidät klo 2 yöllä leipomoon maistelemaan espanjalaisia leivoksia. Viikko Espanjan lämmössä starttasi.

 

Maanantai: seikkailu alkaa

Herätyskello pärähti soimaan klo 7.30 ja noin 4 tunnin yöunilla pääsimme aloittamaan ensimmäistä päivää Valenciassa. Kaikkien päämäärä oli koulu, jossa vietimme ainoastaan tämän päivän. Saavuttuamme pääsimme heti antamaan lisää poskipusuja ja tutustumaan muihin. Saimme kuulla aluksi kaksi ihanaa musiikkikappaletta, ja Pink Floydin kappaleesta Wish You Were Here tuli viikkomme teemabiisi. Pääsimme myös työskentelemään ryhmissä ja tutustumaan toisiin paremmin. Loimme yritysideat, jotka esittelimme muille oppilaille. Saimme kouluruokalassa maistaa ensimmäistä kertaa paellaa, jota pääsimme syömään useampaan otteeseen viikon aikana.

Iltapäivästä lähdimme kierrokselle Falleraan, jossa näimme, kuinka paikalliset rakensivat patsaita tulevaa Fallas-juhlaa varten. Kävimme myös Fallas-museossa ihailemassa vanhoja Fallas-patsaita. Illalla kävimme vielä tutustumassa ulkoapäin kuvankauniiseen La Ciudad de las Artes y de las Cienciasiin eli taiteiden ja tieteiden kaupunkiin. Myöhemmin saimme vielä hieman shoppailuaikaa ja kävimme suomalaisporukalla syömässä ihanassa amerikkalaistyylisessä ravintolassa.

 

Tiistai täynnä tehtävää, nähtävää ja unohtumattomia kokemuksia

Aloitimme päivän vierailemalla “Exhibition Palacessa”, jossa oli pieni kirjasto ja esillä taidetta. Tämän jälkeen pääsimme syömään espanjalaista paellaa uudelleen. Samalla kertaa opettajamme toi meille mustekalaa, jota maistoimme yhdessä ensimmäistä kertaa. Kokemus oli mielenkiintoinen. Mahat täynnä matkamme jatkui aukiolle, jossa järjestettiin Mascleta. Se on ilotulitusta muistuttava suuri tapahtuma Valenciassa ennen Fallas-juhlaa. Fallas-juhlaa juhlitaan kevään alkamisen merkiksi. Pääsimme näkemään Mascletan Maijan ja Lamban parvekkeelta, ja kokemus oli ikimuistoinen. Host-perheeni mukaan monet maksavat siitä, että pääsevät näkemään Mascletan yhtä hyviltä paikoilta.

Kovan paukkeen ja korvien lukkoon menemisen jälkeen pääsimme kävelemään ympäri Valencian keskeisimpiä paikkoja espanjalaisten oppilaiden johdolla. Kävimme esimerkiksi kirkossa, jossa pääsimme (tai jouduimme) kiipeämään yli 200 porrasta ylös. Kaikki oli kuitenkin vaivan arvoista, sillä ylhäältä näimme koko Valencian. Samalla matkalla pääsimme vielä tutustumaan kirkon suuriin kelloihin. Tämän jälkeen ilta meni shoppaillessa Primarkissa ja syödessä, kunnes pääsimme nukkumaan pitkän päivän jälkeen.

 

Keskiviikko yliopistolla

Keskiviikko oli kaikista päivistä täysin, vaikkei siltä oikeastaan tuntunutkaan. Aamu alkoi juoksemisella linja-autolle, joka suuntasi kohti Valencian polyteknistä yliopistoa. Yliopistolla saimme valita, menemmekö tutustumaan taide- vai teknologiapuoleen. Minä, Oona, menin tutustumaan teknologiapuolelle. Vierailu oli antoisa, sillä mielenkiintoni teknologiaa ja yrittäjyyttä kohtaan nousi entisestään. Näimme esimerkiksi, kuinka oppilaat olivat itse rakentaneet toimivia kulkuvälineitä, kuten pienen mallin autosta. Yliopiston jälkeen suuntasimme katseemme Valencian satamaan, jossa meille kerrottiin Valencian maahanviennistä ja -tuonnista. Maisemat olivat todella hienoja ja opimme myös yllättävän paljon uutta. Kolmas vierailukohteemme keskiviikkona oli yrittäjyyskoulu. Kuulimme yrittäjyydestä sekä opiskelusta koulussa, ja koin tämän viimeisimmän vierailun lähes mielenkiintoisimpana kaikista. Päivä oli kuitenkin kaikilta osin todella antoisa.

 

Illalla suuntasimme kohti koko Erasmus-ryhmän viimeistä yhteistä iltaa. Kreikkalaisten lähtö oli seuraavana päivänä, joten ilta oli hyvin tunteikas eikä naurulta, itkulta tai laululta vältytty. Myös opettajamme olivat tällä kertaa paikalla, ja kaikilla oli hauskaa yhdessä. Illan päätteeksi lähdimme vielä kävelemään ja kiertelemään Valenciassa oppilaiden ja host-isäntien voimin. Lopulta “hyvästelimme” kreikkalaiset, sillä emmehän tienneet meidän tapaavan heidät vielä muutaman päivän sisällä Madridissa uudestaan.

 

Torstaipäivä – uusia kokemuksia, fiiliksiä ja nähtävää

Aamu alkoi bussipysäkiltä, josta oli tarkoitus lähteä isolla porukalla luonnonpuisto Tancat de la Pipaan. Matka sinne kesti kauan, joten jokainen meistä yritti pitää hauskaa. Saavuimme L’Albufera -järvelle, josta jatkoimme matkaa veneellä kohti Tancat de la Pipaa. Matkalla pelasimme meidän keksimiämme pelejä. Kertulla oli pientä pahoinvointia, mutta onneksi hän sai ruotsalaisia karkkeja, jotka helpottivat  hänen oloaan. Luonnonpuistossa meidät jaettiin kahteen ryhmään, jotka menivät omien reittiensä mukaan. Puistossa näimme erilaisia lintuja ja maistoimme kasveja, joista tehdään wasabia. Portugalilainen porukka tykkäsi kovasti kasveista ja otti niitä mukaan.

Tancat de la Pipan jälkeen juoksimme bussipysäkille, josta oli tarkoitus lähteä L’Oceanogràfic-nimiselle akvaariolle. Bussipysäkillä näimme slovenialaisia kavereitamme, joiden kanssa odotimme bussia. Saavuttuamme L’Oceanogràficille näimme erilaisia kaloja, meren nisäkkäitä, lintuja ja muita eläimiä. Kävimme myös katsomassa delfiinishowta.

Illalla menimme vielä meidän suomalaisen porukamme kanssa shoppailemaan, kun slovenialaiset ja espanjalaiset menivät katsomaan FC Valencian jalkapallo-ottelua. Illan päätteeksi kokoonnuimme  koko porukalla ja “hyvästelimme” toisemme.

 

Perjantai Madridissa

Lähdimme jo aamulla Valenciasta Madridiin. Juna-asemalla oli turvatarkastus, ja juna kulki melkein 300 kilometriä tunnissa. Madridissa olimme keskipäivällä. Kiertelimme keskustassa ja kävimme Starbucksissa. Reissulla espanjalaisilla oli hankaluuksia kirjoittaa nimemme oikein. Hotellissamme Oona Mäestä tuli Onamake ja Starbucksissa Kertusta Guerto.

Kyseisenä perjantaina oli myös naisten oikeuksien päivä. Illalla oli suuri mielenosoitus, jossa haluttiin tasa-arvoisempaa maailmaa (¡El futuro es femenino!). Tämän suuren tapahtuman vuoksi kaduilla liikkui paljon poliiseja ja järjestyksenvalvojia. Tiesimme, että kreikkalaiset matkakumppanimme olivat myös Madridissa, joten viestittelimme heille ja päätimme nähdä.

Päivän seikkailuksi muodostuikin lopulta ruokapaikan löytäminen. Eräs kreikkalainen ystävämme ei pidä pikaruuasta eikä voi syödä gluteenia. Google Maps apunamme löysimme pizzerian, jossa tarjottiin myös gluteenittomia vaihtoehtoja. Saimme pizzan, jonka jälkeen odotimme muiden kreikkalaisten saapuvan paikalle. Me suomalaiset olimme ehdottoman varmoja siitä, että halusimme syödä viikon aikana Five Guys -ravintolassa, joten seuraavana suuntasimme sinne. Ikinä en ole ollut niin vaikeassa ruuantilaamistilanteessa: tiskillä sai nähdä vain lisukelistan, joista valita lisukkeet hampurilaiseen. Saimme kaikki matkaamme hyvät hampurilaiset.

Viimeinen reissupäivä

Lauantaina söimme hotellilla aamupalan (todella hyvää, paljon hedelmiä ja espanjalaisia herkkuja, kuten churroja), jonka jälkeen lähdimme opettajamme kanssa Madrid-kiertoajelulle. Tämän jälkeen erkaannuimme opettajista ja lähdimme kohti Real Madridin kotikenttää Estadio Santiago Bernabeuta. Kenttä oli todella suuri, mutta vain jalkapallofanit meistä menivät sisälle asti. Me muut kävelimme keskustaan, jossa kiertelimme kaupoissa ennen illallista. Illallisen jälkeen menimme hotellille ja pakkasimme tavarat seuraavan päivän kotimatkaa varten.

 

Toimittajina: Lamba Nasiry, Maija Alamäki, Oona Mäki & Kerttu Nuija