Joustotunnilla tiistaina 3. toukokuuta järjestettiin Green Reality -iltapäivä. Kyse oli vuorovaikutteisesta paneelikeskustelusta, jonka teemana olivat ilmastoon ja ympäristöön liittyvät asiat.

Tapahtuman panelisteina oli neljä eri alan asiantuntijaa, joita kaikkia kuitenkin yhdisti yhteinen tärkeä teema – nimittäin ilmastoasiat:

  • Juuso Joona; agronomi ja luomuviljelijä
  • Antti Niskanen; LCA Consulting Oy, toimitusjohtaja
  • Miika Marttila; LUT, nuorempi tutkija, tohtorikoulutettava
  • Ilkka Räsänen; Lappeenrannan kaupunki, ympäristöjohtaja
Panelistit järjestyksessä vasemmalta oikealle: Niskanen, Joona Marttila, Räsänen.

Vuorovaikutteisuudella tässä tapahtumassa tarkoitettiin sitä, että panelistit keskustelivat aiheista perinteiseen tapaan, mutta jokainen opiskelija pääsi osoittamaan kantansa äänestämällä puhelimellansa väitteisiin. Äänestysten tulokset heijastettiin valkokankaalle, mikä oli mielenkiintoinen pohja keskustelulle, sillä sen avulla sai hyvän yleiskuvan lyseolaisten mielipiteistä.

Lisäksi rohkeimmat opiskelijat tai opettajat saattoivat saada käteensä mikrofonin ja myös siten osallistua keskusteluun panelistien ja juontajien kanssa.

“Olen tehnyt käytännön tekoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi”, oli eräs keskusteltava väite. Äänestyksessä lyseolaisten mielipide sijoittui skaalan keskelle, eli yhtä kaukana “täysin samaa mieltä” ja “täysin eri mieltä” -mielipiteistä.

Eräs kolmesta juontajasta kertoi itse kierrättävänsä, liikkuvansa julkisilla tai kävellen sekä ostavansa kirppiksiltä. Apulaisrehtori Sirkiä lisäsi, että pienillä teoilla voi paljonkin tehdä. Matematiikan opettaja Tillikainen säästää sähköä alentamalla kotonaan huoneenlämmityksessä lämpötilaa. Hän heitti hauskan kommentin, että viileyteen totuttuaan tarkenee myös viileässä opehuoneessa.

Panelisti Räsänen taas käyttää uusiutuvaa sähköä, kuten omaa aurinkosähköä. Hän liikkuu sähköautolla tai polkupyörällä. Panelisti Marttila aikaisempien mainittujen keinojen lisäksi toi esille kasvisruoan syömisen ja sellaisten vaatteiden, joista löytyy esimerkiksi EU:n ympäristömerkki tai joutsenmerkki, suosimisen.

Panelistit kannustivat jokaista tekemään ympäristöystävällisiä valintoja ja huomauttivat, että pienetkin teot ovat palkitsevia ja merkityksellisiä.

Tarrojakin oli tarjolla.