IB-lukio on jo monien vuosien ajan toiminut osana Lappeenrannan lyseon lukiota, mutta kaikille ei ole siltikään valjennut, mitä se oikeasti on. Tästä voit lukea kattavan esittelyn IB-lukiosta.

IB eli International Baccalaureate on kansainvälinen koulutusohjelma, jossa pääkielenä käytetään englantia. IB on normaalisti kaksivuotinen, mutta esimerkiksi Suomessa on haluttu, että saman ikäluokan oppilaat valmistuvat samaan aikaan, joten Suomessa on päätetty ottaa ensimmäiseksi valmistava vuosi, pre-IB. Ensimmäisenä opiskelijat totuttautuvat englannin kieleen ja IB:n oppiaineisiin. Ensimmäisen vuoden lopulla opiskelijat valitsevat oppiaineet, joita he haluavat seuraavan kahden vuoden ajan opiskella. Lopullinen määrä aineita on kuusi tai seitsemän.

Opiskelijoiden tulee valita vähintään yksi luonnontiede, yksi “humanistinen” aine (esimerkiksi taloustiede, psykologia tai historia), matematiikka, kaksi kieltä (usein suomi äidinkielenä ja englanti) ja yksi tai kaksi oppiainetta lisää muista kategorioista. Yksi mahdollisista aineista on myös visual arts, mikä on siis syventyvää kuvaamataitoa. Pienemmässä määrässä oppiaineita on omat hyötynsä: aineisiin on mahdollista keskittyä syvemmin, ja on helpompi jättää pois oppiaineita, joista ei pidä. Toisaalta se, mitä aineita päättää opiskella, voi vaikuttaa lukion jälkeisiin opiskelumahdollisuuksiin enemmän, kun valittuja oppiaineita on vähemmän. Kaikki oppiaineet suomen kieltä lukuun ottamatta opetetaan englanniksi, ja lähes kaikki materiaalit on englanniksi. Opiskelijat valitsevat, mitä aineistaan haluavat opiskella syvemmällä tasolla ja mitä normaalilla tasolla. Syvempi taso on HL eli higher level, ja normaali taso on SL eli standard level.

IB:llä oppilaat arvioidaan asteikolla 1-7, mutta pre-IB:llä käytetään vielä normaalia tuttua arviointia 4-10. Onkin eräs suurista hilpeyden aiheista, kun IB-oppilas juhlii käytävällä saaneensa 4:sen kokeesta. IB:llä oppilaat arvioidaan kokeiden ja muiden kurssien aikana tehtävien töiden perusteella, aivan kuin kansallisellakin puolella. Ero tulee siinä, että kurssiarvosanan lisäksi saadaan Effort grade, joka annetaan oppilaalle ahkeruuden perusteella. Effort grade -asteikko on A-D, A:n ollessa parhain arvosana. On siis mahdollista, että vaikka oppilas sattuu epäonnistumaan kokeessa, on silti mahdollisuus saada A effortista.

 

 

Erilaisia lopputöitä opiskelun aikana

Kahden viimeisen vuoden aikana IB:llä suoritetaan myös erilaisia tutkielmia. Peruskäytäntö on, että jokaisesta aineesta kirjoitetaan ainakin yksi laajempi tutkielma. Tutkielman aiheet valitaan oman mielenkiinnon mukaan. Kaikki tutkielmat, joita IB-lukiossa tehdään, vaikuttavat loppuarvosanaan. Laajin tutkielma, jonka oppilas IB-vuosien aikana tekee, on Extended Essay. EE on noin 4000 sanan pituinen tutkielma aiheesta, joka oppilasta itseään kiinnostaa. EE ei vaikuta sinäänsä mihinkään oppiaineen loppuarvosanaan, mutta se on suoritettava, jotta voi ylipäätänsä haaveilla valmistumisesta.

Kuuteen oppiaineeseen ei lasketa mukaan Theory of Knowledgea, jota pre-IB-vuonna on yksi kurssi, toisena vuonna kaksi kurssia ja kolmantena vuonna yksi kurssi. Kyseessä on kaikille pakollinen oppiaine, jonka arvosana vaikuttaa yhdessä EE:n kanssa lopputodistuksen “ekstrapisteisiin”. ToKin tunneilla käsitellään tietoa ja tietämistä eri näkökulmista. ToK kannustaa kriittiseen ajattelutapaan. Sen arvosanaan vaikuttavat 1600 sanan essee ja opiskelijan itse valitsemasta aiheesta toteutettu suullinen esitelmä.

Vaikka IB-opiskelijat säästyvätkin koululiikunnalta, koulutyön ohessa toteutettava CAS-ohjelma (Creativity, Action, Service) vaatii tietyn määrän vapaavalintaista liikuntaharrastusta, luovaa toimintaa ja jotakin yhteisöä hyödyttävää. Aikaisemmin jokaista osaa oli määrä toteuttaa tietty tuntimäärä, mutta nykyään on tärkeämpää, että kaikkiea toteuttaa säännöllisesti. CAS ei suoraan vaikuta arvosanaan, mutta sen toteuttamatta jättäminen johtaa valmistumatta jäämiseen.

Tosin kuin kansallisella puolella, jossa ylioppilaskirjoituksia suoritetaan muutamaankin otteeseen, suoritetaan IB:llä kaikki loppukokeet toukokuun aikana. Kansallisella puolella puhutaan prelistä, kun puhutaan ylioppilaskokeen harjoituksesta. IB:llä puhutaan mock-kokeista, jotka valmistavat loppukokeisiin. Mock-kokeiden aikana tehdään jokaisesta oppiaineesta harjoituskoe. Kokeet suoritetaan samalla rytmillä kuin loppukokeetkin eli kaikki putkeen -menetelmällä. Mock-kokeet ovat hiihtoloman jälkeen. Lukion jälkeisiin opiskelupaikkoihin haetaan yleensä ensin Mock-kokeiden perusteella, mutta virallinen opiskelupaikka määrittyy päättökokeiden perusteella.

 

Toimintaa kahdessa pisteessä

Etelä-Karjalan IB-lukiolla on kaksi toimipistettä: Imatran yhteislukion ja Lappeenrannan lyseon lukion tiloissa. Lappeenrantalaiset ja imatralaiset opiskelijat kohtaavat toisensa muun muassa etätunneilla, joilla opettaja on jommassakummassa toimipisteessä ja pitää tuntia kameran ja tietokoneen työpöydän jakamisohjelman avulla. Esimerkiksi historia, psykologia ja luonnontieteet ovat etänä opetettuja. Jos oppiaineeseen kuuluu vaikkapa laboratoriotöitä, opiskelijat kulkevat siihen toimipisteeseen, jossa laboratoriotunnit pidetään.Vaikka oppiaineen opettajan pääpisteenä olisikin Lappeenranta, pyrkii hän viikoittain käymään kerran Imatralla. Sama toimii myös toisinpäin.

Toimittaja: Venla Sainio ja Essi Kultanen
Kuvat: Essi Kultanen