Aikakausilehtiä selatessa ja sosiaalista mediaa päivitellessä jokainen on varmasi törmännyt useisiin terveys- ja hyvinvointihömpötyksiin. Tämän päivän suurimpia trendejä ovat muun muassa jooga, meditaatio ja muu mindfulness -henkinen harrastaminen. Päätimme yhdessä aloittaa kahden viikon joogahaasteen, johon yhdistimme löytämiämme hyvinvointivinkkejä kuten meditaatio, terveellinen syöminen ja veden juominen säännöllisesti. Karoliina myös kokeili positiivisuuslistan kirjoittamista.
Aloitimme haasteen suunnittelemalla tarkasti, mitä siihen kuuluisi. Teimme yhdessä Bad Yogi -nimisen YouTube -kanavan viikon pituisen joogahaasteen ensimmäisen treenin. Illalla seurasimme vielä ohjattua meditaatiovideota kanavalta Boho Beautiful.
Mikä oli tavoitteesi ja mitä muutoksia odotit?
Tia: Minulla ei ollut erityistä tavoitetta. Halusin parantaa liikkuvuuttani joogalla ja totutella terveempiin elämäntapoihin. En myöskään halunnut odottaa haasteelta liikaa, koska se kesti vain kaksi viikkoa, mutta odotin silti huomaavani edistystä joogassa.
Karoliina: Tavoitteeni oli oppia joogaamaan säännöllisesti, koska olin aikaisemmin joogannut vain satunnaisesti. Halusin myös oppia haastavampia jooga-asentoja. Odotin haasteen tekevän minusta positiivisemman ja pirteämmän.
Miltä haasteen alku tuntui?
Tia: Haasteen aloittaminen oli mielestäni hauskaa ja jännittävää. Oli myös mukavaa, että joogavideot soveltuivat ensikertalaiselle, sillä en ollut ennen kokeillut joogaamista tosissani. Toisella viikolla jotkut tekemistäni treeneistä olivat yllättävän rankkoja, mutta niitä oli hauska tehdä. Meditaatio oli jo vaikeampaa, koska ajatukset harhailivat koko ajan. “Missäköhän kohtaa tämä video oikein menee? Olisi muutakin tekemistä.”
Karoliina: Haaste alkoi mukavasti. Ensimmäinen treeni oli helppo, kevyt ja mainio kaikentasoisille joogaajille. Seuraavat treenit olivat haastavampia ja sisälsivät muun muassa erilaisia “soturiliikkeitä”. Meditaatio ennen nukkumaanmenoa rauhoitti mielen ja kehon.
Mikä oli sinulle haastavinta kokeilussa?
Tia: Minulle vaikeinta oli epäterveellisen napostelun lopettaminen. Olen tottunut napostelemaan samalla, kun katson TV -sarjoja tai videoita. Herkkujen korvaaminen esimerkiksi hedelmillä, vihanneksilla tai kuumilla juomilla kuitenkin helpotti suolaisen- ja makeanhimoa. Vaikeaa oli myös jaksaa tehdä jooga tai meditaatio pitkän kiireisen päivän päätteeksi, kun haluaisi mennä suoraan nukkumaan.
Karoliina: Säännöllinen veden juonti tuotti minulle vaikeuksia. Olen tottunut juomaan vettä jokaisen aterian sivussa, mutta nyt pakkasin myös juomapullon mukaan kouluun. Olen jo kauan muutenkin syönyt terveellisesti ja välttänyt herkkuja herkän ihoni takia, joten terveellisesti syöminen ei ollut minulle suuri haaste. Ehdottomasti haastavinta oli positiivisuuslistan kirjoittaminen. Yritin kirjoittaa joka ilta viisi asiaa, joista olen kiitollinen omassa elämässäni, mutta välillä unohdin kirjoittamisen. Asioita oli paljon helpompi miettiä, mutta niiden kirjoittaminen paperille tuotti lievää tuskaa.
Suosittelisitko kokeilemiasi tapoja muillekin?
Tia: Ehdottomasti suosittelisin. Jooga todella helpottaa arjen selkä- ja niskakipuja ja parantaa mielestäni unen laatua. Meditaatio ei ole ehkä minun juttuni, mutta suosittelen lämpimästi vähintään kokeilemaan sitä, sillä se rentouttaa ja antaa mielelle hetken hengähdystauon. Sanomattakin on selvää, että terveelliset elämäntavat ovat tärkeitä. Varsinkin veden juominen unohtuu kiireen keskellä helposti, mutta siihen todella kannattaa kiinnittää huomiota.
Karoliina: Suosittelisin ilomielin. Olen sitä mieltä, että jooga sopii kaikenlaisille ihmisille. Se on helppo tehdä kotona, eikä siihen tarvita muuta kuin joogamatto. Myös ilman mattoa pääsee pitkälle, varsinkin jos on vasta aloittelija. Jooga on myös mukavaa vaihtelua pitkästyttävälle venyttelylle. Positiivisuuslistan kirjoittaminen ei ollut minun juttuni, mutta se teki silti olon kiitolliseksi.
Aiotko jatkaa kokeilemiasi tapoja?
Tia: Varmasti osittain. En aio tehdä joogaa ja meditaatiota lähes päivittäin, kuten tein haasteessa, mutta molempia on varmasti mukava tehdä satunnaisesti. Muita kokeilemiani tapojani yritän varmasti pitää yllä. Huomasin kahden viikon loputtua kehitystä liikkuvuudessa ja väsymyksen vähentymistä (jälkimmäisen uskon tosin johtuvan riittävistä yöunista). Kaiken kaikkiaan kokeilu oli mielestäni ajan ja vaivan arvoinen ja olen tyytyväinen tulokseen, vaikka en ehkä jatkakaan joogaamista säännöllisesti.
Karoliina: Aion jatkaa joogaa, meditaatiota ja terveellistä syömistä. Positiivisuuslista on luultavasti ainoa mikä jää pois, sillä se oli liian aikaavievää. Olen jatkanut päivittäistä joogaamista, satunnaista meditointia ja vesipullon mukana kantamista. Haasteen loputtua huomasin tasapainoni parantuneen huimasti joogan myötä. Huomasin myös, että meditointi on auttanut lieventämään stressiä. Koko haaste itsessään oli myös hauska kokemus! Vaikka uusien elämäntapojen kokeilu voi tuntua vaikealta, kannattaa aina ottaa haasteet vastaan.
Kuvat: Karoliina Heikkinen