Lyseon penkkaripäivänä koulun jättävät abiturientit saivat vielä viimeisen kerran muistuttaa muulle koululle olevansa todellakin kykeneviä sotkemaan ja piruilemaan oikein olan takaa.

Kun astuin aamulla 18.2. lukion ovista sisään, ja ensimmäisenä korviini kantautui Frozenin “Let it go”- kappaleen parodia “Fuck it all”, en näin ensimmäisen vuoden opiskelijana oikein tiennyt, mitä pitäisi ajatella tai odottaa. Yläasteella ja ala-asteella penkkarit olivat olleet iänikuista tappelemista niistä muutamista karkeista, joita sattui lähistölle lentämään, ja sitä kesti aina aamuyhdeksästä korkeintaan kahteentoista. Lukiossa asiat eivät mene ihan saman kaavan mukaan, kuten sain kavereideni kanssa huomata.

Peruskoulussa päivä oli joka vuosi ihan tavallinen, eivätkä opettajat reagoineet siihen juuri millään tavalla, paitsi ehkä hieman silmiään pyöritellen. Lukiossa luokkatilat koristellaan tai sotketaan vuosittain, ja ainakin tänä vuonna kaikki oli viimeisen päälle suunniteltua. Opettajat pääsivät luokasta toiseen näkemään omia naamataulujaan liimailtuna milloin minkäkinlaisiin yhteyksiin, ja näin myös me ykkösvuoden opiskelijat saimme lisätietoa opettajien sutkautuksista. Miesopettajia myytiin parista oravannahkasta tai neutronista, ja jokaisessa luokassa oli käytetty keskeliäästi elokuvateemaa yhdistettynä opettajille piruiluun.

Erona peruskouluun oli myös abigaala, jonka aikana saimme todeta, että karkit todellakin aiheuttavat mustelmia osuessaan meihin hentoihin nuoriin. Karkkien kerääminen oli kyllä aivan ala-asteen tasoista, vaikka tappelua ei syntynytkään karkin määrän vuoksi. Kaikille riitti aivan varmasti, ja fiksuimmat pitivät laukkunsa auki koko gaalan ajan, jolloin ei tarvinnut vaivautua edes keräämään. Gaalan jälkeen muutama opiskelija jäi keräämään lattialta valikoivasti karkkeja, kun taas opettajat näyttivät melkeinpä ryömivän salissa haalien kaiken, mitä käsiinsä saivat. Tämäkin erona peruskouluun, jossa opettajat kylmänviileästi sivuuttivat karkeista kilpailemisen.

Penkkaripäivä oli kaiken kaikkiaan hauska, kuten myös abivideo, luokat ja valmistelupäivä. Valmistelupäivän tunnelmista tiedän, sillä minut heitettiin suoraan hain hampaisiin eli kuvaamaan kiireisiä abeja keskiviikkoiltapäivänä. Hieman kiusallista se oli, mutta tulihan siitä ihan kohtalainen määrä materiaalia.

Toimittaja: Pinja Kuntola
Kuvat: Essi Kultanen