Maailman mielenterveyspäivänä tavoitteena on lisätä tietoisuutta mielenterveydestä ja siihen liittyvistä ongelmista. Päivää on vietetty 10.10. melkein joka vuosi vuodesta 1942 lähtien. Päivälle on asetettu myös erityinen teema vuosittain, mutta päivän toteuttaminen sen mukaisesti ei ole ehdotonta. Esimerkiksi 2021 vuoden Maailman mielenterveysliiton asettama virallinen teema oli “mielenterveys epäoikeudenmukaisessa maailmassa”, mutta Suomessa Mieli ry asetti teemaksi yhdenvertaisuuden.
Tämän vuoden teema on “mielenterveydestä ja hyvinvoinnista kaikille globaali tavoite”, eivätkä suomalaiset saaneet erillistä teemaa. Teema on hyvin joustava, ja Maailman mielenterveysliiton 2022 vuoden teemapäivän “työkalupakissa” on ehdotuksia päivän järjestäjille erilaisista aiheista ja järjestelyistä, kuten marssit tai nettitapahtumat. Päivän järjestäminen on siis hyvin vapaata ja sen toteuttamisen kehotetaan olemaan rentoa. Yksilöä kannustetaan levittämään tietoisuutta päivän teemavärillä, vihreällä. Tämä toteutuu pukeutumalla vihreään tai esimerkiksi vihreällä valaistuksella.
Lappeenrannan Lyseon lukion rakennuksen mediateekissä oli maanantaina 10.10.2022 kello 9-13 erilaisia pisteitä, jotka liittyivät mielenterveyden teemaan. Tapahtuma oli tarkoitettu Lyseon opiskelijoille ja henkilökunnalle. Tila oli avoin kaikille koko tapahtuman ajan, ja sen sijoittaminen keskelle toista kerrosta varmisti, ettei kukaan voinut olla tietämätön siitä. Mediateekkiin sai jäädä viettämään aikaa, tai siellä saattoi vain piipahtaa. Itse tapahtuman lisäksi Lyseon väkeä muistutettiin vihreästä teemasta Wilma-viestillä.
Tärkein piste tapahtuman onnistumisen kannalta oli Lyseon opiskelijakunnan hallituksen rahoittama lyseolaisten piste, josta sai pullaa, kahvia ja teetä. Erään lyseolaisen mainitsema “hyvä pöhinä” johtui varmasti osittain heidän pisteestään. Toinen heistä kertoikin pullaa menevän hyvin. Lyseolaiset tekivät kovasti työtä pitääkseen tarjonnan kunnossa.
Varsinaiseen teemaan liittyviä pisteitä oli useita. Opiskelijoiden hyvinvoinnista vastaava Lyhty järjesti pisteen, josta sai vihreää mehua. Paikalla oli kuraattori Petra Pusa ja ajoittain muuta henkilökuntaa, kuten koululääkäri ja -psykologi, joilta sai kysyä mielenterveyteen liittyviä asioita. Mehunkin lisäksi tämä piste näytti panostavan teemaväriin eniten. Pöydällä oli myös palautelaatikko, josta otettaisiin ehdotuksia vastaan.
Muita nuorille suunnattuja järjestöjä edustivat Ohjaamo Lappeenranta ja Niceheartsin järjestämä tyttöjen tila. Kumpikin piste tiedotti omasta toiminnastaan. Ohjaamon nettisivun mukaan heiltä saa “apua työnhakuun, asunnonhakuun, opiskelu- ja raha-asioihin sekä moniin muihin elämään liittyviin pohdintoihin”. Lappeenrannan Tyttöjen tila on Me-talolla tytöille ja nuorille naisille säännöllisesti järjestettyä vapaa-ajan viettoa, jossa sukupuoli ja sen moninaisuus otetaan huomioon.
Tapahtumassa oli hyvin rentoa ja vapaata. Abivuotta käyvillä sattui olemaan teemapäivä, ja tapahtumaan osallistui norsumaskotti, joten pukeutumiset olivat huvittavia. Samanaikaisesti jotkut juttelivat, toiset tanssivat musiikin tahtiin ja eräs teki jopa matematiikan läksyjä.
Tunnelma oli hyvin sopusoinnussa päivän teeman kanssa. Tuskin luento olisi kohottanut kenenkään mielialaa. Mielenterveydestä on helpompi puhua, kun lähestymisestä tehdään helpompaa. Se onkin tämän päivän tarkoitus, ja Lyseolla onnistuttiin siinä hyvin.