Lappeenrannan kaupunginteatterissa on tänä keväänä esityksessä nopeatempoinen ja musiikintäyteinen kokemus. Lukio-opiskelijat ja opettajat ovat uudestaan kaupunginteatterin kanssa yhteistyössä luoneet näytelmän. Yhteistyötä on tehty aiemmin jo vuoden 2017 Nahkatakkisen tytön tuotannossa. Tänä vuonna näyttämöllä nähdään Yhdysvaltoihin sijoittuva Footloose. Näytelmän alkuperäiskäsikirjoituksen on kirjoittanut Dean Pitchford ja näyttämösovituksen hänen kanssaan on tehnyt Walter Bobbie. Footloosesta on julkaistu alkuperäisen elokuvan lisäksi uudempi, vuodelta 2011 oleva versio.

Näytelmässä seurataan Ren McCormackin (Pekka Aalto) sopeutumista Bomontin pikkukaupunkiin Chicagon loisteen jälkeen. Chicagon kasvatille pikkukaupungin tanssikielto osoittautuu ylitsepääsemättömäksi, ja liittolaisia hän löytää kaupungin muista nuorista. Kaupunginvaltuusto ja pastori Shaw Moore (Sami Leminen) tosin osoittautuvat vaikeiksi vastuksiksi. Viisi vuotta aikaisemmin tapahtunut onnettomuus hallitsee kaupungin asukkaiden elämää, eikä nuorille sallita pienintäkään ilonhäivähdystä. Ren ystävystyy pastorin kapinallisen tyttären Arielin (Elli Jukkala) kanssa ja alkaa soveltaa omia sääntöjään kaupungin lainsäädännöstä piittaamatta vapauttaakseen yhteisön tiukkojen sääntöjen kuristusotteesta.

Näytelmän suurin teema on vapauden puolesta taisteleminen ja omien intohimojen seuraaminen. Näytelmä ilmentää jo itsessään tätä sanomaa, sillä se on useiden opiskelijoiden kuukausien mittaisen uurastuksen ja taiteen palon tulos. Työskentelyn lomassa on varmaankin vuodatettu hikeä ja muutama kyynelkin, mutta tämä ahkerointi on tuottanut kunnioitettavan lopputuloksen. Lavalla nähdään vain ja ainoastaan lukioteatterin omia tähtiä. Musikaali on täynnä nuorta energiaa ja lahjakkuutta: lukiolaiset muodostavat niin näyttelijäkaartin kuin bändinkin, ja lavasteita on näperretty Lyseon kuvisluokassa koko syksyn ajan. Opiskelijoiden tukena toimi oma ryhmänsä opettajia. Näytelmän on ohjannut lyseon opettaja Marika Kesseli, ja muusikoita johtaa Lea Kaijansinkko. Lavastuksen ohjauksesta on vastannut Anu Huttunen. Teatterin puolelta mukana ovat koreografi ja ohjaaja Netta Salonsaari sekä lavastuksen ja puvustuksen suunnitellut Päivi Pöyhölä.

“Hei, kannat kattoon tää kaupunki nyt räjähtää!” Nyt on mainio tilaisuus päästä nauttimaan taiteen tulevien superstarojen taidonnäytteistä ja olla osa alkuvuoden mahtipontisimpia bileitä!

Teksti: Aino Lappalainen ja Nita Lempiäinen

Kuvat: Ari Nakari