Elokuva
Alkuperäinen nimi: Rendel
Pääosanäyttelijät: Kristofer Gummerus, Rami Rusinen, Renne Korppila
Käsikirjoittajat: Pekka Lehtosaari, Miika J. Norvanto, Timo Puustinen
Ohjaajat: Jesse Haaja
Pituus: 105 min

Kuinka monta hyvää suomalaista elokuvaa tulee heti mieleen? Muutama? Entä jos pitäisi olla julkaistu tällä vuosituhannella? Kourallinen? Ja sitten jos pitäisi vielä olla hyvä muutenkin kuin huumori pohjalla? Ei yhtään. Innostuisitko siis jos kertoisin, että reilu viikko sitten ensi-iltansa saanut Rendel on suomalainen yritys tehdä supersankarielokuva?

Supersuositut Marvel-sarjakuviin perustuvat supersankarielokuvathan nojaavat nimenomaan värikkääseen maailmaan ja huumoriin. DC-sarjakuviin pohjautuvat elokuvat taas ovat täysi vastakohta. Ne ovat synkkiä ja sisältävät vähäisesti huumoria, mutta vastaavasti myös suosio on ollut pienempää. Rendel ei kuitenkaan ole kuten Avengers, eikä se tyytynyt edes Batman V Superman -elokuvan synkkyyteen, se ei nimittäin mahdu edes samalla asteikolle. Jos tiedätte toisen elokuvan, jossa viisivuotias lapsi näkee, miten äiti teloitetaan ja sen jälkeen tulee itse teloitetuksi, niin kertokaa vain.

Elokuvan asetelma on yksinkertainen, mutta se ei kuitenkaan tarkoita samaa kuin loogisesti järkevä. Kotimainen lääkefirma VALA valmistaa rokotetta, jota se myy Afrikan kehitysmaihin. Tästä rikastuneena se hallitsee käytännössä täysin koko korruptoitunutta yhteiskuntaa. Rokote on kuitenkin nähtävästi kivuliaasti tappavaa myrkkyä ja VALA:lla on myös alaisuudessaan rikollisjoukko. On kuitenkin yksi, joka vastustaa VALA:a ja suojelee Suomea: Rendel. Sitä, että miksi VALA haluaa myydä Afrikkaan tappavaa rokotetta ei sen enemmin selitellä. Se kuitenkin näyttää tuottavan hyvin, joten pitäisi varmaan itsekin kokeilla myydä D-vitamiinia Madagaskarille.

Kuka Rendel sitten on? Tavallinen mies, joka on pukeutunut nahkatakkiin ja maalannut päänsä kokonaan aineella joka on käytännössä kiveäkin kovempaa. Miten hän sitten syö, juo, leikkaa hiuksensa tai pesee itsensä? Erittäin hyvä kysymys, johon ei kerrota vastausta. Jos tuo kaikki kerran onnistuu, olisi nyt hyvä mies samantien maalannut itsensä kaikkialta ja muuttunut voittamattomaksi. Mutta hei, hän onkin jo voittamaton. Ilman minkäänlaisia supervoimia tai varusteita hän aivan yksin voittaa kaikki vastustajansa. Totta kai Rendel joutuu usein alakynteen ja tulee hakatuksi, puukotetuksi ja ammuksi, mutta aina hän jaksaa vain nousta ylös ja lyödä kovempaa takaisin. Siis edes Marvelin Wolverine ei oo koskaan tullut yhtä pahasti piestyksi, ja se sentään on mutantti.

Yleisestikin ottaen elokuvan suurin ongelma on ehkä juuri sen vertaaminen muihin supersankarielokuviin. Vaikka Rendel ei perustu aikaisempiin sarjakuviin vaan Haajan omaan konseptiin, se yrittää silti olla ns. sarjakuvaelokuva. Äänitehosteet noudattavat tässä selvää kaavaa. Lyö päähän: kuuluu kärpäslätkä. Lyö vatsaan: kuuluu kärpäslätkä kovempaa.

Redel ei kuitenkaan kestä tässä muotissa. Aivan kaikki vitsit ja sarjakuvatyyliset kohtaukset ovat jo kahden minuutin mittaisessa trailerissa. Se huumori, mitä jää jäljelle, on käytännössä ainoastaan sitä, miten suomen kieli kuulosta hassulta, kun sitä yrittää puhua tosissaan. Muutamassa kohtaa elokuvaa huomaa myös kohtauksia, joissa on yritetty vitsin vääntämistä, mutta se jätetään kesken. Kenties vitsi kuulosti paperilla hyvältä, mutta kuvauksissa tajuttiin, että käytännössä se on niin huono, että on parempi vain jättää se kokonaan pois.

Tietenkin supersankarielokuvassa täytyy aina olla myös viittaus johonkin mytologiaan. Kuitenkin sen sijaan, että olisi viitattu johonkin olemassa olevaan yliluonnolliseen olentoon, päätettiin luoda itse oma: Marla. Marla ei kuitenkaan missään vaiheessa tuo elokuvaan mitään. Päinvastoin, Marla onnistuu sotkemaan jo muutenkin sekavaa rakennetta ja hankaloittaa takaumien erottamista nykyhetkestä. Kaikesta päätellen hänen oli tarkoitus toimia mykän Rendelin ajatusten äänenä ja tarjoilla lopussa tajunnan räjäyttävä yllätyskäänne, joka antaisi elokuvalla myös syvemmän teeman. Kumpaakaan näistä ei kuitenkaan tapahdu, sillä Marlan repliikit ovat hyvin pelkistetyt. Syvempää teemaakaan ei tule, koska *SPOILERS Rendel ei kuole vaan onnistuu kosto tavoitteessaan. SPOILERS*

Rendel ei elokuvana siis tosiaan ole mikään hitti. Ei missään suhteessa. Itse pidin siitä, mutta minä pidän enemmän synkistä elokuvista. Se, mistä minä pidän, ei kuitenkaan ole sama kuin hyvä tai se, mitä suosittelisin. Jos tämän lukemisen jälkeen yhä olet kiinnostunut elokuvasta ja haluat nähdä älytöntä hakkaamista, niin mene ihmeessä katsomaan. Tulet todennäköisesti nauttimaan. Jos kuitenkin kuulut siihen 99% kaikista muista ihmisistä, älä mene, et varmasti tykkää.

 

Riku Tyster