Lappeenrannan ja Imatran lukioiden kiertotuntikaaviot muuttuivat viime vuoden jälkeen nykyisiksi. Olemme siis saaneet jo kolmen ja puolen jakson ajan mahdollisuuden verrata nykyistä edelliseen. Näiden kolmen jakson aikana olisin usein toivonut voivani kysyä päätöksen tehneiltä henkilöiltä: Miksi? Miksi kiertotuntikaavio piti muuttaa? Onko opiskelijoiden mielipiteillä mitään väliä tässä asiassa? Ennen kaikkea, onko nykyinen kaavio mahdollista muuttaa takaisin vanhaan?
Ainoa syy, jonka olen muutoksen tekemiseksi kuullut, on se, että kurssien kokoja on haluttu tasoittaa. Edellisen kaavion neljäs palkki, joka oli kolmena aamuna kello 8.00-9.15, jätettiin ilmeisesti niin usein ottamatta, että sen kurssit olivat vajaita. Siitä johtuen muissa palkeissa oli siis liiankin täyttä. Nykyisessä kiertotuntikaaviossa on jokaisena aamuna eri palkki, joten aikaisia aamuja tulee pakostikin paljon enemmän. Tasoittaako se kurssikokoja? Ehkä. Onko siitä todellista hyötyä? Tuskin.
Aikaisten aamujen pakollinen eneneminen on vaikuttanut negatiivisesti jaksamiseen
Omasta puolestani en voi väittää huomanneeni kurssien kokoonpanoissa sen enempää eroja kuin ennenkään. Joillain kursseilla on lähes tai täydet 30 opiskelijaa, joillain taas lähemmäs 20. Vaikka muutosta olisikin tullut, sen vaikutus opiskeluuni on ollut olematon. Sen sijaan aikaisten aamujen pakollinen eneneminen on vaikuttanut todella negatiivisesti jaksamiseeni. Aiemmassa kiertotuntikaaviossa neljäs palkki oli suhteellisen helppo jättää ottamatta ja saada siten mahdollisuus parempaan lepoon. Nykyisessä kaaviossa on vaikeaa saada aikataulujen puolesta jaksamisen kannalta sopiva lukujärjestys. Aikaisia herätyksiä tulee usein, mutta päivät eivät lyhene, koska hyppytuntejakin tulee helpommin.
Unta ei saa koskaan tarpeeksi ja ensimmäinen tunti saattaa mennä kuin sumussa.
Pitkän koulumatkan takia herätyskelloni soi aamuisin lähes kaksi tuntia ennen ensimmäisen tunnin alkua. Nykyään siis useimpina aamuina kuuden aikaan. Nouseminen aamuisin on aina vain vaikeampaa ja vaikeampaa. Unta ei saa koskaan tarpeeksi ja ensimmäinen tunti saattaa mennä kuin sumussa. Opetus tulee toisesta korvasta sisään ja valuu toisesta ulos. Ensimmäisen tunnin jälkeen piristyn hetkeksi, mutta iltapäivällä keskittyminen tuottaa taas hankaluuksia. Samanlaista ongelmaa koen harvoin silloin, kun saan nukkua edes sen puolitoista tuntia pidempään.
60,6 % oli sitä mieltä, että nykyinen kaavio tarvitsee muutosta.
Pyysin, että opiskelijoille tehtäisiin kysely, jossa saa kertoa mielipiteensä uudesta kiertotuntikaaviosta. Vastaajia oli yhteensä 94 ja heistä 60,6 % oli sitä mieltä, että nykyinen kaavio tarvitsee muutosta. Kommenteissa oli useita kertoja mainittu, että edellinen kaavio ja nimenomaan 4. palkki olisi parempi kuin nykyinen palkkijärjestys. Vain 21,3 % vastaajista ajatteli nykyisen kaavion olevan hyvä. Loput 18,1 % ei osannut sanoa kantaansa.
Toivon, että opiskelijoiden mielipiteet ja hyvinvointi huomioitaisiin paremmin päätöksissä, jotka koskevat opiskelijoita niin vahvasti kuin esimerkiksi kyseinen kiertotuntikaavion muutos. Toivon myös, että päätöksissä on mahdollista peruuttaa taaksepäin, jos todetaan, että edellinen on ollut parempi. Kuuletteko opiskelijoita, päättäjät?