Lyseolla vietettiin mielenterveyspäivää perjantaina 9.10. Tämän vuoden teemana oli kuunteleminen, ja oppilaita oli kehotettu pukeutumaan vihreään sekä kyselemään toisiltaan kuulumisia.

Päivän teemavärinä toimi vihreä, ja oppilaita pyydettiin mahdollisuuksien mukaan pukeutumaan kyseiseen väriin.

Mielenterveyspäivän ohjelmaan kuuluivat kokemusasiantuntijan luento, erilaiset aktiviteetit sekä tietenkin ilmainen kahvi. Osa opettajista nosti teemaa esiin myös oppitunneilla.

Mediateekissä jaettiin tsemppaavia tarroja.

Mielenterveyspäivän järjestivät hyvinvointikondinaattori Karoliina Ahtiainen sekä opiskelijoiden hyvinvoinnista vastaava Lyhty-tiimi.

Lyseon kuraattori Petra Pusan mielestä päivässä parasta olivat yhdessä oleminen ja tekeminen sekä päivän kiva positiivinen kihinä. Tärkeintä päivässä puolestaan oli maailman mielenterveyspäivän viettäminen sekä mielenterveyn tärkeydestä muistuttaminen sekä sen edistäminen ja hoitaminen. Pusan mukaan mielenterveydestä tulisi puhua enemmän tai ainakin yhtä luonnolliseen sävyyn kuin muistakin asioista.

Lyseon kuraattori Petra Pusa piti mediateekissä pistettä, jossa pystyi muun muassa arvaamaan purkissa olevien rypäleiden määrän ja virkkaamaan itselle rannenauhan. Pisteellä oli myös tarroja jaossa.

“Kaikki, mikä tuo hyvää mieltä, on mielenterveydenhuoltoa ja huolahtimista, myös tämä yhdessäolo”, Pusa muistuttaa.

Ohjaamon Nina Laineen mielestä yksi päivän parhaista asioista oli positiivisiin asioihin keskittyminen.

Lappeenrannan Ohjaamon nuorisotyöntekijä Nina Laineen mielestä päivän parasta antia olivat asian pinnalle nostaminen, positiiviseen keskittyminen sekä mielenterveyden ylläpitäminen ja voimavarat. Laineen mukaan mielenterveydellisiin asioihin liittyy usein negatiivisia ennakkoluuloja, joten hän kokee tärkeäksi mielenterveyden teemojen käsittelyn positiivisessa valossa. Hänestä positiivisten asioiden merkitys on suuri, sillä useat kärsivät mielenterveydellisistä ongelmista jossain kohtaa elämäänsä.

Opiskelija Laura Rajalan mielestä parasta päivässä oli rento aikataulu.

2D-luokan Laura Rajala pohtii mielenterveyspäivän olleen kevennys päättöviikon jälkeen sekä luoneen mukavaa tunnelmaa opiskeluun ennen viikonloppua. Rajalasta mielenterveydestä tulisi ehdottomasti puhua enemmän, ja hänestä on hyvä, että koulussa ajatellaan mielenterveyttä, edistetään asiaa puhumalla aiheesta ja kannustetaan oppilaita positiiviseen sosiaaliseen kanssakäymiseen.

Teksti: Aava Salomäki

Kuvat: Elsi Eerola