Tässä juttusarjassa esitellään kirjoja, joissa on luettavaa niin kevyestä romantiikasta nauttivalle kuin historiallisista tapahtumista kiinnostuneillekin. Listaa voi hyödyntää myös äidinkielen opintojaksoilla, jos luettavaa on hankala keksiä.
Young Adult -kirjallisuus eli lyhennettynä YA tarkoittaa noin 14-20-vuotiaille suunnattua nuorten kirjallisuutta. Se tarjoaa monipuolista luettavaa nuorille, jotka kaipaavat ikänsä tai elämäntilanteensa kautta samaistuttavuutta tarinoihin. Yleensä kirjat sisältävät romantiikkaa, mutta niiden lisäksi YA-kirjat käsittelevät monia nuorille ajankohtaisia teemoja, kuten ystävyyttä, tasa-arvoa ja oman itsensä etsimistä.
Tähdet kertovat toimittajan oman mielipiteen kirjasta:
Jokaisesta kirjasta löytyy tarkempi kuvaus kuvatekstistä.
★ ★ ★ ★ ★ Vuosikirja (Holly Bourne)
Tämän kirjan räikeä kansi hämää lukijaa, sillä suloisen ja kevyen teinidraamatarinan sijaan kansien väliin kätkeytyy tunteita herättävä tarina yksinäisestä tytöstä, karusta koulumaailmasta ja vielä karummasta kodista.
★ ★ ★ Ripley – Nopea yhteys (Annukka Salama)
Kumpi painaa vaa’assa enemmän, online-ystävyys vai todellisen elämän ihastus?
Jos olet niin sanottu gamer ja tykkäät pelata tietokonepelejä, tämä kirja on sinua varten. Online-maailma ja pelit ovat tässä lähes yhtä suuressa osassa kuin päähenkilön oikeakin elämä. Myös romantiikan ystäville kirja sopii hyvin, sillä sitä riittää lyhyessä kirjassa paljon.
★ ★ ★ ★ Minä vastaan marraskuu (Laura Suomela)
Onko marraskuu sinustakin vuoden raskainta aikaa kaikessa synkkyydessään ja kylmyydessään? Tämä kirja kertoo 17-vuotiaan opiskelijan taistelusta marraskuun synkkyyttä vastaan. Se on nopealukuinen ja viihdyttävä kirja erityisesti niille, joille marraskuusta selviytyminen tuottaa toisinaan vaikeuksia.
★ ★ ★ ★ Väki – Muistojenlukija (Elina Rouhiainen)
Itä-Helsinkiin sijoittuva trilogian avaus on monin tavoin tavallisesta YA-kirjasta poikkeava. Se avaa lukijalle näkökulman paperittomien kiertolaisten elämään, ja mausteena on kourallinen urbaania fantasiaa. Kirjassa tulee elävästi esille esimerkiksi erilaisten vähemmistöryhmien kohtelu Suomessa.