Lappeenrannan kaupungintalon valtuustosalissa järjestettiin 20.5. Lääkettä ilmastoahdistukseen -tapahtuma, jossa lukuisat asiantuntijat jakoivat ajatuksiaan, saavutuksiaan sekä Lappeenrannan kaupungin ilmastotavoitteita Lyseon opiskelijoille ja muille vieraille. Luento alkoi asiantuntijoiden ja aiheen esittelyllä. Paikan päällä nähtiin puhumassa myös Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva, joka kertoi kaupungin johdon kiinnostuksesta ja ympäristöstä välittämisestä. Tässä kokoelma mieleenpainuvimpia sekä mahdollisesti toivoa herättävimpiä kohtia luennolta.
Lappeenranta ilmastopääkaupunkina
Kaupunginjohtaja tiivisti luennon alussa Lappeenrannan näkökulman ilmastoon: Lappeenrannan tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä, ja kyseistä tavoitetta työstetään jatkuvasti. Päästöt ovat jo pudonneet huomattavat 46 % vuodesta 2007, ja samalla linjalla aiotaan jatkaa. Monipuolisten ilmastotekojen vuoksi Lappeenranta on myös ehdolla Euroopan vihreimmäksi kaupungiksi Euroopan Green leaf -kilpailussa.
Myös ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen kertoi opiskelijoille siitä, mitä Lappeenranta on saanut aikaan ja mitä on vielä edessä. Greenreality on erinomainen esimerkki siitä, millä asenteella Lappeenrannan kaupunginvaltuusto sekä itse asukkaat kohtaavat ilmaston ja ympäristön. Sen tavoitteena on järjestää erilaisia tapahtumia ja uutisoida Lappeenrannan ympäristöteoista. Ajatuksena on tehdä käytännön muutoksia ja toteuttaa ajatukset, joilla ilmastoa voidaan auttaa. Siksi liikkeen nimeksi onkin valittu Greenreality, vihreä todellisuus.
Innovatiivisia ratkaisuja Wärtsilältä
Wärtsilä on suomalainen yritys, joka toimittaa erilaisia laitteistoja ja voimalaitoksia. Strategiasta ja liiketoiminnan kehityksestä vastaava johtaja, Matti Rautkivi, kuvasi yritystä seuraavin sanoin: “Suomessa on kaksi laajasti kansainvälisesti toimivaa yritystä: Kone, joka tekee hissejä, ja Wärtsilä, joka pelastaa maailman.” Yritys onkin tehnyt yhteistyötä kansainvälisten laitosten kanssa; yksi viimeisimmistä on LUT-yliopiston kanssa tehty tutkimus siitä, miten sataprosenttisesti uusiutuva energiajärjestelmä voidaan toteuttaa.
Rautkivi puhui luennolla yrityksen kehitteillä olevasta projektista, jolla “ilmasta tehdään dieseliä.” Ihmeelliseltä kuulostavan väitteen takana on kuitenkin järkeenkäypää tiedettä ja asiantuntemusta. Hänen mukaansa pääajatuksena on ilmastolle haitallisen hiilidioksidin näkeminen raaka-aineena. Yhdistämällä ilman hiilidioksidia vetyyn saadaan hiilivetyjä, joita puolestaan voidaan hyödyntää polttoaineissa. Nämä polttoaineet soveltuvat esimerkiksi maakaasuautoihin, mutta tulevaisuudessa menetelmää toivotaan sovellettavan myös lentoliikenteeseen, henkilöautoihin ja laivoihin. Koska ilmakehässä oleva hiilidioksidin määrä on suhteellisen pieni, se kerätään sisätiloista. Laite on tarkoitus liittää rakennuksen ilmastointiin, josta se ilman vaihtuessa hyödyntää siinä olevan hiilidioksidin. Näin fossiilisten polttoaineiden valmistaminen voidaan korvata menetelmällä, joka auttaa ilmastoa. “Annetaan dinosaurusten nukkua rauhassa,” Rautkivi toteaa esitellessään laitetta.
Uusiutuvat energiamuodot ovat halvimpia
Niin yllättävältä kun se kuulostaakin, sähköjärjestelmien energiatehokkuuden professori Jero Ahola kertoo esitelmässään, että tuuli- ja aurinkoenergia ovat todellisuudessa halvimpia tuottaa, ja niiden hinnat tulevat putoamaan tulevaisuudessa entisestään. “Tuulella ja auringolla voidaan kattaa energiatarve”, Ahola kertoo. Ideana on siis, että on täysin mahdollista pitää tämänhetkinen energian kulutus yllä 100 % uusiutuvilla varoilla. Sama todettiin myös Aholan viittaamaan LUT:n tutkimukseen, joka on tehty yhteistyössä Energy Watch Group -yhdistyksen kanssa tänä vuonna. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten on mahdollista saavuttaa maailmanlaajuisesti uusiutuvan energian käyttö.
“Existing renewable energy potential and technologies, including storage, is capable of generating a secure energy supply at every hour throughout the year.”
Maailman sähköistäminen
Danfoss Mobile Electrification -yrityksen markkinointijohtaja Nina Harjula kertoi luennolla työkoneiden sähköllistämisestä. Idea on alunperin lappeenrantalaisen yrityksen, Visedon, mutta tanskalainen Danfoss kiinnostui ideasta, ja Visedo on nyt osa sitä. Yritys työstää sähköisten työkoneiden kehittämistä esimerkiksi rakentamiseen, liikenteeseen ja metsätalouteen. “Teollisuuden tesla,” Harjula kommentoi yrityksen saavutuksista. Danfoss:n tuki on Harjulan mukaan mahdollistanut pienen yrityksen näkyvyyden maailmalla, ja se avaa uusia työpaikkoja kansainvälisesti.
Tällä hetkellä lähes kaikki (97 %) liikkumisen energia on peräisin fossiilisista lähteistä, mutta Harjula toivoo sen muuttuvan. Tavoitteena on sähköistäminen. “60 % sähköä, 0 % fossiilista vuoteen 2050 mennessä,” Harjula kertoo. Sen lisäksi, että sähköistäminen poistaa kasvihuonepäästöt, se on fossiilisia lähteitä tehokkaampi energiamuoto. Koneiden sähkömoottorit ovat polttomoottoreita pienempiä ja niissä on huomattavasti vähemmän liikkuvia osia, joten ne myös vaativat vähemmän huoltoa. Polttomoottorin hyötysuhde (siis hyödyllisen energian suhde kaikkeen tuotettuun energiaan) on noin 30 %, kun taas sähkömoottorilla se on jopa 96 %, koska esimerkiksi lämpöä ei synny yhtä paljon.
Sosiaalinen media: Seuraa tapahtumia!
Puhujien intohimon sekä Lappeenrannan kaupungin urakan takia suosittelen kaikkia lämpimästi tutkimaan ja seuraamaan tapahtumien eri somekanavia. Linkit tutkimuksiin ovat tekstissä.
Greenreality: YouTube, Instagram, Lappeenrannan kaupungin sivu
Nina Harjulan tarinat: Harjula kertoi esitelmänsä lopussa, että tekee YouTubeen videoita ihmisen sähköistymiseen liittyvistä kokemuksista ja tarinoista. Kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä sähköpostitse: nina.harjula@danfoss.com