Psykologian tohtori ja aivotutkija Mona Moisala kävi luennoimassa Lappeenranta-salissa 16.1. Tilaisuuteen pääsivät kaikki Kimpisen ja Lyseon ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat sekä psykologian opiskelijat. Moisala aloitti luentonsa kertomalla aivotutkimuksen historiasta ja erilaisista tutkimusvälineistä, jonka jälkeen heijasti näytölle omien aivojensa rakennekuvan.

Luennon pääaiheena oli älylaitteiden vaikutus nuoren aivoihin, mistä Moisala on itse tehnyt tutkimusta pääkaupunkiseudun teini-ikäisiä tutkimalla. Moisalan mukaan nuoret tekevät usein monta asiaa kerralla (multitasking) käyttäessään älylaitteita, kuten kuuntelevat musiikkia ja kirjoittavat viestejä. Moisalan teettämän tutkimuksen tulokset osoittivat, että multitasking tekee vain yhteen asiaan keskittymisestä huomattavasti vaikeampaa. Hän kertoi, että multitasking ei ole aivoille luonnollinen toimintatapa ja se voi ylikuormittaa aivoja, jolloin mihinkään asiaan täysillä panostaminen ei onnistu.

Moisala esitteli myös sosiaalisen median vaikutuksia aivoihin. On tutkittu, että henkilöillä, joilla on esim. paljon facebook-kavereita, on suurempi mantelitumake eli sosiaalisuutta käsittelevä aivojen osa kuin muilla ihmisillä. Samalla kuitenkin sovelluksista, kuten Facebook ja Instagram, saatavat tykkäykset ruokkivat aivojen ns. palkkiorakenteita jatkuvasti, jolloin emme enää koe mielihyvää yhtä herkästi. Ilmiötä voisi Moisalan mukaan verrata addiktioon.

Kolmas keskustelua herättänyt aihe luennolla oli videopelien pelaaminen. Yleistä oletusta vastaan Moisala kertoi pelaamisen olevan jopa hyödyllistä aivoille, mutta kuitenkin vain niin kauan, kun siitä ei synny riippuvuutta.

Tärkeimpiä huomioita lukiolaisten kannalta luennolla olivat mm. unen merkitys sekä opiskelun digitalisoituminen. Unessa päivän aikana opitut asiat tallentuvat pitkäkestoiseen muistiin, joten on Moisalan mukaan parempi jättää kokeeseen lukeminen vähemmälle ja saada täydet 8 tuntia unta kuin päntätä koko yö nukkumatta. Univelkoja ei ole myöskään mahdollista “nukkua pois viikonloppuna”. Älylaitteet tulisi myös laittaa pois tunti ennen nukkumaanmenoa, sillä muuten on kolme kertaa todennäköisemmin väsynyt seuraavana päivänä.

Moisala muistutti, että vaikka opiskelu digitalisoituukin koko ajan, käsin kirjoittamisesta ei kannata täysin luopua; tunnilla tehtävät muistiinpanot jäävät paremmin mieleen, jos ne kirjoittaa kynällä vihkoon. Lisäksi paperilta luettu teksti painuu paremmin muistiin ja tuottaa vähemmän stressiä.

Moisala päätti luentonsa muistuttamalla, että aivot ovat ihmisen tärkein elin ja siksi niistä tulee huolehtia.

Moisalan kootut neuvot lukiolaisille:

  1. Multitaskaaminen heikentää keskittymiskykyä. Kun opiskelet, pidä vaikka puhelin äänettömällä.
  2. Pidä välillä laitevapaita iltapäiviä, lue vaikka kirjaa puhelimella olemisen sijasta.
  3. Älä pelaa liikaa.
  4. Kokeeseen pänttäämistä enemmän aiheeseen liittyvät aktiviteetit ja miettiminen auttavat muistamaan asiat paremmin. Tee itsellesi koekysymyksiä, juttele koealueesta kavereiden kanssa ja muuta sellaista.
  5. Kirjoita välillä koneen sijaan käsin kynällä ja paperilla.
  6. Muista nukkua tarpeeksi. Myöhäistä opiskelua tärkeämpää ovat hyvät yöunet.
  7. Liiku ja hengästy joka päivä. Aivotkin tarvitsevat happea.
  8. Pidä hauskaa.

 

Teksti: Milla Kainlauri ja Oscar Arminen
Kuva: Oscar Arminen