Joulu on Suomessa, kuten monissa muissakin länsimaissa, niin sanottu mainstream-juhla. Joulunvieton tavat vaihtelevat kuitenkin suuresti. Lisäksi koska joulu on perinteisesti kristillinen juhla, eivät kaikki Lyseon lukiossakaan juhli sitä. Joulun juhlintaan tai sen juhlimattomuuteen vaikuttavat uskonnon lisäksi myös kulttuuriset tekijät.

Lyskarin kyselyn tavoitteena oli selvittää ja valaista joulun juhlijoita siitä, millaista aikaa on kokonaan joulun mukaan nimetty kuukausi ihmiselle, joka ei sitä juhli.

Haastattelun kysymykset:
1. Mistä syystä et juhli joulua?
2. Jos juhlit jotain muuta, mitä ja miten?
3. Onko juhlimallasi juhlalla näkyvyyttä Suomessa?
4. Mikä on mielipiteesi siitä, että joulu näkyy niin vahvasti katukuvassa?
5. Millaisiksi koet esim. koulun järjestämät jouluaiheiset tapahtumat ja millaisia ovat pakolliset joulumenoja korvaavat tapahtumat?
6. Millaisia reaktioita kavereissasi tai tutuissasi on herättänyt se, ettet juhli joulua?

 

Sherif Sarr 2E

1. Olen muslimi. Islaminuskossa ei juhlita joulua, vaan se on vain tavallinen päivä. Olisi ihan mielenkiintoista nähdä joskus, millaista joulunjuhlinta on. Silloinhan syödään esim. joulukinkkua, jota en itse voisi syödä.

4. Ei se häiritse mitenkään. Matkustamme usein jouluna ulkomaille ja esim. Euroopassa perilläkin joulu näkyy samalla tavalla.

5. Eivät nekään ole mitenkään häiritseviä. Viime vuonna joulukirkon aikana kirjoitettiin mediateekissä itselle kirjeitä, jotka saa avata sitten lukiosta valmistumisen jälkeen.

6. Kaverit ymmärtävät hyvin eikä heillä ole mitään sitä vastaan. Yleensä uskontoni selviää heille itsestään jo ruokalassa, kun haetaan ruoka eri linjastoilta.

 

 

Jenni Kuusipuro 2ISK

1. En ole koskaan kuulunut kirkkoon, mutta juhlimme kyllä joulua. Minulle jouluun kuuluu lahjat, jouluruoka, joulusauna sekä yhdessä perheen kanssa ajan viettäminen. En tiedä, miten kristillinen joulu eroaisi omastani.

4. Kristillisyydet eivät erityisesti näy katukuvassa, vaan lähinnä se lahjojen ostaminen. Tosi monet joululaulut ovat uskonnollisia, ja ihmiset käyvät joulukirkossa laulamassa joululauluja. Ymmärrän sen olevan perinne, mutta olisi kiva, jos olisi enemmän ei-uskonnollisiakin joululauluja. Tuskin kyllä menisin siltikään kuuntelemaan joululauluja, vaikka niitä esitettäisiin muuallakin kuin kirkossa.

5. En ole ollut sinä päivänä koulussa, kun joulukirkko olisi ollut, joten en tiedä, millainen joulukirkon vastine koululla olisi. Menisin kuitenkin mielummin kirkkoon kavereiden kanssa kuin jäisin koululle.

6. Ei kavereiden joulu oikein eroa omastani, vaikka he olisivatkin kristittyjä. Jotkut kaverit käyvät ehkä jouluaamuna kirkossa. Se on yksi ero.

 

Daria Akkuratova 2IB

1. Joululla ei ole Venäjällä niin suurta merkitystä kuin uudella vuodella. Joulu on siellä lähinnä uskonnollinen juhla ja sitä vietetään eri aikaan kuin Suomessa (7.1.).

2. Venäläinen uusi vuosi on aika samanlainen kuin Suomen joulu: on joulukuusi, annetaan lahjoja, tv:stä tulee perinteisiä elokuvia, ammutaan ilotulituksia ja katsotaan telkkarista presidentin uuden vuoden puhe ennen klo 12. Kun vuosi vaihtuu, Vapahtajan tornin kellot soivat Moskovan Punaisella torilla. Ihmiset lähtevät kaduille juhlimaan, ja tuntemattomillekin toivotetaan “с новым годом!”; hyvää uutta vuotta. Juhlaruoka on erilaista. On paljon salaatteja, mandariineja ja joitain liharuokia mutta ei joulukinkkua, -puuroa mantelilla tai glögiä. Venäjällä joulupukkia vastaa Pakkasukko, joka on periaatteessa samannäköinen kuin Joulupukki. Pakkasukolla on mukana tämän lapsenlapsi Lumityttö, joka leikkii juhlissa lasten kanssa ja auttaa heitä kutsumaan Pakkasukon paikalle.

3. Näin kerran ihan tavallisessa suomalaisessa kaupassa tonttuhatun, jossa luki venäjäksi “hyvää uutta vuotta”. Uutena vuotena ammutaan Suomessakin ilotulituksia, mutta Venäjällä paljon enemmän. Siellä melkein joka pihassa ammutaan ilotulitteita.

4. Kaikki koristeet ovat tosi samankaltaisia kuin Venäjälläkin, joten se on tosi kivaa! Niistä tulee taianomainen tunnelma. Tekee mieli auttaa ihmisiä.

5. Puurojuhlaan en pääse tänä vuonna enkä tykkää laulamisesta, mutta joulukirkko on paras. Siellä ei ole pakko laulaa, voi vain kuunnella joululauluja. En ole kovin uskonnollinen mutta tykkään silti käydä siellä. Uskon joulupukkiin! On kiva, kun voi ottaa vanhemmatkin mukaan, jos heillä ei ole vielä “joulufiilistä”. Venäjällä ei uutena vuotena käydä kirkossa.

6. Ihmiset ihmettelevät, kun sanon, että odotan uutta vuotta enemmän kuin joulua, mutta muuten heille se on ihan sama.