Maanantaina 21.1. eräät opiskelijat ottivat tehtäväkseen ottaa alas sateenkaarenvärisen viiriköynnöksen, joka oli marraskuun pride-päivän jälkeen jäänyt koristamaan mediateekkiä. OPKH:n jäsenet ripustivat sen pian takaisin, minkä jälkeen asialle naureskelu ja kritisointi jatkuivat opiskelijoiden kesken kovaäänisesti. Opettajan tullessa paikalle kyselemään asiasta viirin poistaneet opiskelijat kertoivat tilanteen olleen väärinkäsitys ja heidän luulleen, että viiri oli unohtunut paikoilleen vahingossa.
Kyse ei kuitenkaan ollut väärinkäsityksestä. Yksityisessä WhatsApp-ryhmässä keskustelu sateenkaariviiristä, pridesta sekä lgbt-oikeuksista jatkui viikon läpi. Ryhmässä oli kyselty “OPKH:n virallista lupaa” ottaa “LGBT-koriste-esine” pois paikoiltaan, ja siihen oli myös antanut luvan henkilö, jolla ei kyseiseen päätökseen ollut yksin valtuuksia.
“Jos koulullamme on lgbt-lippu niin voisi hyvinkin olla heterolippu.”
Torstai-aamun viikkoinfossa opettajat päättivät jättää pride-viirit pois mediateekistä, millä koulu pyrki rauhoittamaan tilannetta ja pysymään asiasta neutraalina. Rehtori Mika Luukkonen kommentoi Wilma-viestissä päätöstä seuraavasti: “Koulu ei ota kantaa viirin puolesta eikä vastaan. Lyseo kuitenkin pidättäytyy poliittisista ja uskonnollisesti tunnusmerkeistä. Ne ovat ok erilaisten tapahtumien yhteydessä.”
Pride-viirin poistaneet opiskelijat pitävät seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ideologiana, johon yhdistettyä pride-lippua kuuleman mukaan verrattiin esimerkiksi natsilippuun. Priden sanottiin olevan vastaan perinteisiä perhearvoja, joiden kadotessa Suomea uhkaa esimerkiksi väkiluvun lasku. Kun WhatsApp-ketjussa kysyttiin, miksi tasa-arvoa kannattavaa pridea kyseenalaistetaan, kuului vastaus:
“Koska pride ei aja kaikkien tasa-arvoa, vaan biologiaa kiistävän vähemmistön etuja.”
Luukkonen kertoi opettajilla ja rehtorilla olleen puutteelliset tiedot tapahtuneesta päätöksen yhteydessä. Hän kuitenkin huomautti, ettei rehtorilta ollut kysytty lupaa viirin jättämiseen mediateekkiin. Se on totta, mutta syy siihen on, ettei kenellekään yksinkertaisesti tullut mieleen, että viiri voitaisiin tulkita poliittiseksi symboliksi. Sateenkaarilippu on tasa-arvon ja rauhan symboli, ja vaikka sen mieltäisikin politiikaksi, ei se tee siitä asiaa, josta tulisi pysyä puolueettomana.
Ongelma ei varsinaisesti ole se, onko viiriä vai ei, vaan kuinka viime viikon tapahtumat loivat siitä symbolin. Symbolin, joka oli toisen osapuolen mukaan konkreettinen osoitus siitä, että Lyseo kannattaa yhdenvertaisuutta, toisen mukaan merkki vähemmistön etuoikeuttamisesta koulussa. Juju on siinä, että värikkään koristeen ripustaminen ei juuri nosta vähemmistön asemaa eikä siis anna heille etuoikeuksia mihinkään. Sen pois ottaminen taas – etenkin kun asialla ovat ihmiset, jotka tekevät sen oman “fobiansa” pohjalta – laskee vähemmistön näkyvyyttä ja pahimmillaan lgbt+ -yksilöiden itsetuntoa.
Viiri ei ollut poliittinen symboli, ennen kuin sen ottivat alas opiskelijat, jotka kokivat tasa-arvon merkin loukkaavan heidän arvojaan. Ratkaisunaan koulu teki juuri, kuten nämä opiskelijat halusivat. Vaikka koulu kuinka sanoo pysyneensä neutraalina, on tilanteessa nyt vain kaksi puolta: viiri joko on tai ei ole mediateekissä.
Opettajien tapaamisessa tiedostettiin, että ratkaisu näyttää voitolta koristeen alas ottaneille opiskelijoille, ja siltä se nimenomaan näyttääkin. Tasa-arvo ei ole ideologia. Jos se on linjattu Suomen perustuslakiin, eikö koulu saisi olla avoimesti asian kannalla?
“Lyseon arjessa pyrimme olemaan suvaitsevaisia ja avoimia erilaisille poliittisille ja uskonnollisille näkemyksille”, rehtori kertoo viestissä. Opetussuunnitelman kohta 1.2: Tasa-arvon, yhdenvertaisuuden ja esteettömyyden käsitteet kuitenkin kuuluu seuraavasti:
“Asenteet eivät kuitenkaan oikeuta syrjintää, eikä syrjintä ole sallittua silloinkaan, kun sitä perustellaan kulttuurisilla, uskonnollisilla tai vakaumuksellisilla syillä. – – Myös häirintä on syrjintää – Esimerkiksi rasistiset vitsit tai seksuaalivähemmistöön kuuluvan työkaverin nimittely ovat esimerkkejä häirinnästä.”
Viirit voidaan ottaa alas, mutta sateenkaari ei katoa Lyseosta.
Henkilökohtaisesti en ainakaan aio pysyä suvaitsevana ja avoimena ajatukselle, että jonkun mielestä “kiistän olemassaolollani biologiaa”. Viirit voidaan ottaa alas, mutta sateenkaari ei katoa Lyseosta. Oheisessa kuvagalleriassa kuvat kantaaottavista asuistani viikolla 5.
Pääkuva: Karoliina Heikkinen