Torstaina 10.1. Lyseon lukion 2. ja 3. vuosiluokkien opiskelijat kävivät tutustumassa korkeakoulupäivän puitteissa Lappeenrannan–Lahden teknilliseen yliopistoon (LUT) sekä Saimaan ammattikorkeakouluun (SAIMIA), jotka muodostavat niin kutsutun Skinnarilan kampusalueen. Korkeakoulupäivään osallistui lyseolaisten ohella myös bussilasteittain lukiolaisia ympäri Etelä-Karjalaa ja Kymenlaaksoa.

Korkeakoulupäivä on Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson alueen lukioiden sekä korkeakoulujen välinen yhteistyömuoto. Päivän aikana on tarjolla tietoa yleisesti korkeakouluopinnoista, mutta erityisesti tavoitteena on lisätä opiskelijoiden tietoisuutta Lappeenrannan–Lahden teknillisessä yliopistossa ja Saimaan ammattikorkeakoulussa tarjolla olevista opintosuunnista.

Päivän kulku

Päivä alkoi Viipuri-salissa kaikille yhteisellä aloitusluennolla. Tämän tilaisuuden aikana kerrottiin yleistietoa LUT:sta sekä SAIMIAsta. Markkinointipuheissa Lappeenranta esiteltiin mukavana kaupunkina, jossa on myös paljon mahdollisuuksia harrastaa opiskelun ohessa. Kampusalueen hyvää yhteishenkeä, Skinnarilan henkeä, korostettiin vähintäänkin riittävästi.

Infotilaisuuden jälkeen opiskelijat saivat valita 17 rastista heille mieleisimmät, joiden aikana kerrottiin tarkemmin juuri kyseisestä koulutusalasta, opiskelusta ja työtilanteesta alalla. Yliopiston puolella valittavana oli niin energiatekniikkaa, tuotantotaloutta kuin kemiantekniikkaakin. Ammattikorkeakoulun puolella saattoi tutustua muiden muassa sosionomin ja tradenomin ammatteihin sekä valmistaa oman smoothien hotelli- ja ravintola-alan pisteellä.

Rasti 1: tietotekniikka

Tietotekniikan koulutusohjelman esittely painottui erinomaisiksi kuvailtuihin tietotekniikan opiskelumahdollisuuksiin Lappeenrannan–Lahden teknillisessä yliopistossa. Myös tietotekniikan ja kauppatieteiden yhdistäminen opinnoissa oli vahvasti esillä. Lisäksi alan merkitystä tulevaisuudessa korostettiin: yhä useammat työt vaativat tulevaisuudessa tietotekniikan, ohjelmoinnin tai sovelluskehityksen osaamista.  Lappeenrannan–Lahden teknillisen yliopiston tietotekniikan laitoksella on syntynyt myös monia menestyviä pelialan yrityksiä.

Lopuksi tutustuttiin vielä LUT:n opiskelijoiden kehittämään SENSEI Lappeenranta -palveluun, johon kuntalaiset ovat koonneet havaintoja niin haitallisista vieraslajeista kuin myös kokemisen arvoisista kohteista Lappeenrannassa.

 

Rasti 2: sähkötekniikka

Sähkötekniikan esittely oli käytännönläheistä: osallistujat pääsivät rakentamaan itse oman tuuliturbiinin ja testaamaan, kuinka paljon sähköä se tuottaa. Samalla oli mahdollisuus keskustella sähkötekniikan opiskelijoiden kanssa vaikkapa siitä, mitä kaikkea kuuluu sähkötekniikan opiskeluun yliopistossa.

Sähkötekniikan pisteellä pyrittiin myös havainnollistamaan sitä, millaista opiskelu Lappeenrannan–Lahden teknillisessä yliopistossa on: teorian ohella opetukseen kuuluu paljon ongelmanratkaisua, käytännönläheistä opiskelua sekä yhteistyötä.

Rasti 3: laskennallinen tekniikka

Lappeenrannan–Lahden teknillisen yliopiston professori Erik Vartiainen kertoi laskennallisen tekniikan pisteellä konenäön käyttömahdollisuuksista sekä siitä, miten laserkuvausta ja sen sovellutuksia voidaan hyödyntää muuten vaikeasti havaittavien sairauksien, kuten Alzheimerin taudin, diagnosoinnissa. Myös hologrammien valmistukseen kerrottiin tarvittavan laskennallista tekniikkaa. Erik Vartiaisen asiantuntevan esityksen jälkeen tutustuttiin vielä hologrammeihin sekä valon interferenssiin kaksoisraossa.

Päivän päättyessä yliopisto muisti vieraita vielä pienellä lahjalla: vierailijat saivat mukaansa yliopiston kangaskassin sekä lyijykynän.